Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

ИЗУЧАВАНЕ НА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

ТЯЛОТО НА ЧОВЕКА
Алтернативен линк


ИЗУЧАВАНЕ НА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО




Първата задача на човек е да изучава своето тяло. 85-111.



Тялото е интересен обект за изучаване. То е малка вселена, в която стават различни промени. Човешкото тяло е синтез на всички процеси в природата. Ако познаваш тялото си, ще познаваш видимия и невидимия свят. 69-48.



Човешкото тяло се разглежда като единица и като колективитет. То се управлява от специални закони. 25-25.



След като изучите тялото си, ще престъпите да учите сърцето си, после ума си и като ги научите, трима заедно ще отидете да се учите. 125-178.



Знаете ли значението на всяка линия, на всяка издатина и вдлъбнатина на тялото си. Всяка точка, всяка линия имат значение. Те са във връзка с качествата на човешкия характер. 69-17.



Вие трябва да изучавате и да знаете всяка планета в коя част на тялото ви действа. Планетите менят местата си в човешкото тяло, вследствие на което стават промени и в човешките мисли и чувства. Според мислите, които вълнуват човека в даден момент, можете да съдите за влиянието на една или друга планета върху него. 81-136.



Индусите, например, при изучаване законите на природата, в ред поколения, са придобили ценни методи. Като са изучавали физиология, законите на тялото, те са достигнали до следните резултати: един индус може да направи разрез на ръката и след като положи здравата ръка върху болната, в десет минути болното място е съвсем заздравяло. Когато според сегашните методи, за да се излекува този разрез, се изискват най-малко 3 ÷ 4 месеци, и пак раната няма да се премахне напълно, все ще остане малък белег. 76.4-65.



Трябва да изучавате и себе си, да изучавате всичко, което е вложено във вас. Има неща, които вие сами сте вложили в себе си, но има неща, които други са вложили във вас. Задачата ви седи в това, да различавате едните от другите заложби... Положението на човека е подобно на положението на банките в живота. Една банка има свой, собствен капитал, с който работи, но същевременно тя работи с капиталите и със скъпоценностите на много външни лица; външните лица са вложили своите капитали в някои банки, за да се ползват от известни области. По същия закон и в човека са вложени капител и ценности, дарби от външни лица, с цел един ден и те да се ползват от областите на неговата банка. 48-165.





НАГОРЕ